Najszybszy Ranigast
na zgagę

Dieta na zgagę

Poniedziałek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, biały ser, jajko gotowane na miękko, szynka wieprzowa, sok owocowy,
  • Obiad: zupa kalafiorowa, pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, buraczki, sok jabłkowy.
  • Kolacja: klopsiki gotowane z ryby, kalafior z wody, herbata.
 
Wtorek
  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa i rzodkiewka, sok marchwiowy.
  • Obiad: zupa jarzynowa, kotlety rybne, puree ziemniaczane, sałatka zielona z oliwą z oliwek lub słodką śmietanką, deser: koktajl owocowy (np. bananowo-jabłkowy).
  • Kolacja: omlety na parze, bułka, chuda szynka, masło, herbata z cytryną.
 
Środa
  • Śniadanie: pieczywo mieszane, upieczona w folii cielęcina na zimno, dżem, masło, słabe kakao.
  • Obiad: zupa szparagowa z grzankami, pulpety z cielęciny, ziemniaki puree, marchewka, sałata zielona, przetarty kompot z owoców.
  • Kolacja: gotowany kalafior przyprawiony świeżą bazylią lub przyprawami ziołowymi, słaba herbata.
 
Czwartek
  • Śniadanie: jajecznica, wędlina drobiowa, bułka pszenna, pasta z twarogu i pomidorów, bawarka.
  • Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, pieczeń pieczona w pergaminie, drobny, delikatny makaron, marchewka gotowana, kompot z truskawek, deser: kisiel owocowy.
  • Kolacja: ryba w galarecie, bułka pszenna, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną.
 
Piątek
  • Śniadanie: kasza manna na mleku, białe pieczywo, twarożek homogenizowany, masło, miód, herbata.
  • Obiad: barszcz, ryba panga na parze, ziemniaki z wody, sałatka z marchewki, kompot  z truskawek, deser: ugotowany ryż ze startym jabłkiem
  • Kolacja: risotto z gotowanym mięsem drobiowym i warzywami (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).
 
Sobota
  • Śniadanie:  kawa zbożowa, pieczywo mieszane, masło, pasta z mięsa i warzyw (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).
  • Obiad: chudy rosół z kaszą kukurydzianą, białe mięso mielone, ziemniaki z wody, sos koperkowy, buraczki, deser: jabłko pieczone i biszkopty.
  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.
 
Niedziela
  • Śniadanie: zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb gruboziarnisty z masłem, ser twarogowy, napój z jabłek.
  • Obiad: krupnik, ryba pieczona w folii, ziemniaki z zieleniną, surówka z porów z oliwą, gotowane buraczki, kompot z czarnych jagód.
  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.
 
 dr. n. med. M.Pazurek z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi