Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny choroby

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. Jest ona objawem refluksu żołądkowo-przełykowego czyli cofania się kwasu solnego z treścią pokarmową z żołądka do przełyku. Gorzki smak w ustach jest wynikiem działania kwasu solnego na nabłonek przełyku, który nie jest przystosowany do kontaktu z tak drażniącymi substancjami.

OKREŚLONE POKARMY I NAPOJE MOGĄ CZĘŚCIEJ WYWOŁYWAĆ PROCES ZAPALNY PRZEŁYKU NIŻ INNE. PRZYCZYNĄ ZGAGI MOŻE BYĆ RÓWNIEŻ ZBYT GWAŁTOWNE SCHYLANIE SIĘ PO JEDZENIU, PRZYJMOWANIE ZBYT DUŻYCH POSIŁKÓW CZY TEŻ PÓŹNE SPOŻYWANIE KOLACJI.

Specjaliści radzą bacznie obserwować reakcje swojego organizmu, przede wszystkim żołądka na różnego rodzaju przyjmowane pokarmy, żeby w przyszłości móc zapobiec przykrym żołądkowym dolegliwościom.


Czego warto unikać w diecie?

Dolegliwości najczęściej wywoływane są przez błędy dietetyczne. Wskazana jest rezygnacja z poniżej wymienionych produktów:

  • ostre przyprawy i tłuste pokarmy (zwiększają wydzielanie cholecystokininy, która zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku),
  • kawa, herbata, napoje gazowane zawierające kofeinę (mają działanie podobne działanie do histaminy stymulującej wydzielanie kwasu solnego),
  • alkohol (zwiększa wydzielanie kwasu solnego),
  • czekolada,
  • owoce cytrusowe i soki (powodują zakwaszenie środowiska żołądka),

Niezdrowy tryb życia przyczyną zgagi

Objawy mogą być wywoływane przez  palenie papierosów oraz stresujący tryb życia.  Niekorzystnie oddziaływuje nadwaga oraz otyłość, której obecność wiąże się ze wzrostem ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej co przyczynia się do „wypychania” pokarmu z żołądka do przełyku. Zrzucenie kilku kilogramów może przynieść wyraźną ulgę. Najważniejsze, żeby się zbytnio nie „objadać” i nie „zapychać”. Warto również zredukować ilość środków stymulujących wydzielanie śliny (np. landrynki, guma do żucia), czy po konsultacji z lekarzem o ile stan zdrowia na to pozwoli zweryfikować zażywanie leków, które wpływają rozluźniająco na dolny zwieracz przełyku (np. nitraty, teofilina).