<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
1. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Deser z kaszy manny i owoców
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
199
białka (g)
8
tłuszcze (g)
3
węglowodany (g)
36

Podwieczorek: 

 deser z kaszy manny i owoców  

 

Składniki (2 porcje)  

  • 6 łyżek kaszy

  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu

  • 200g malina

  • 1 łyżka cukru brązowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego 

 

Sposób przyrządzenia:  

kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko  wlać kaszę mannę, dodać ekstrakt waniliowy posolić, mieszając zagotować. Umyte maliny przetrzeć przez sitko, wymieszać z cukrem, dodać do kaszy, ubić w mikserze na ubitą masę. Udekorować kilkoma świeżymi malinami.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej