DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Pasta z białego twarogu
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
450
białka (g)
25
tłuszcze (g)
15
węglowodany (g)
55

Śniadanie: 

  • 2-3 kromeczki chleba graham lub pszennego pełnoziarnistego posmarowane masłem (10g) z pastą z twarogu z pomidorem (ok. 3 plastry 75g) z listkami sałaty
  • Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu

Składniki na pastę: (na 2 dni)

  • 140g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 4 łyżki kiełków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do 1,5% tłuszczu
  • przyprawy: sól 

Sposób przyrządzenia:

Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, posiekane kiełki, koperek, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Dodatkowo:

  • 2-3 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidora
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej