DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Kanapka z serem i szynką
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
192
białka (g)
9
tłuszcze (g)
4
węglowodany (g)
30

II Śniadanie: 

1 kajzerka (50g)  posmarowana serkiem białym do smarowania  z 2 listkami sałaty z 2 plasterkami chudej wędliny (12g) ½  plasterka  sera żółtego podzielonego na  2 części z ogórkiem bez skórki i pomidorem bez skórki.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej