<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
1. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Naleśniki z białym serem
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
368
białka (g)
22
tłuszcze (g)
7
węglowodany (g)
53

Kolacja: 

naleśniki z białym serem

 

Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)

  • 100g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 150ml mleka 1,5%

  • 60ml wody mineralnej gazowanej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  •  sól

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Składniki na farsz: (2 porcje)

  • 120g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej