Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
Kolacja:
naleśniki z białym serem
Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)
100g mąki pszennej
1 jajko
150ml mleka 1,5%
60ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz: (2 porcje)
120g twarogu półtłustego
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.
O zgadze i niestrawności

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.
czytaj więcej