DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Jajecznica
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
438
białka (g)
22
tłuszcze (g)
16
węglowodany (g)
51

Śniadanie:

 jajecznica

 

Składniki: 

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól

  • szczypiorek do posypania

 

Sposób przyrządzenia: 

Jajka wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Wylać na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć stale mieszając. Na koniec dodać masło i wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem i 2-3 kromeczkami jasnego pieczywa lub pieczywa graham.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej