DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Jajecznica
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
438
białka (g)
22
tłuszcze (g)
16
węglowodany (g)
51

Śniadanie:

 jajecznica

 

Składniki: 

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól

  • szczypiorek do posypania

 

Sposób przyrządzenia: 

Jajka wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Wylać na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć stale mieszając. Na koniec dodać masło i wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem i 2-3 kromeczkami jasnego pieczywa lub pieczywa graham.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej