DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta mięsna
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
459
białka (g)
15
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
61

Śniadanie:

  • 1 jasna bułka posmarowana masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki

  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu

 

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 50g gotowanej chudej wołowiny

  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli

  • 1 mały ogórek kiszony

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Tak przygotowaną pastę nałożyć na bułkę posmarowaną masłem. Podawać z pomidorem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej