Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
635
białka (g)
35
tłuszcze (g)
21
węglowodany (g)
75

Obiad:

  • zupa selerowa z grzankami

  • bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią

  • szklanka soku marchwiowego

 

Składniki na zupę (2 porcje):

  • 1 pietruszka

  • 1 duży seler

  • ½ pora

  •  ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 średni ziemniak

  • 1 łyżka zieleniny

  • ok 1 litra wywaru z włoszczyzny

  • sól,  gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Seler umyć, pokroić. Pietruszkę, seler i ziemniaka pokroić w kostkę. Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Dodać mało, przyprawy. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą połączyć zresztą zupy. Ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.

 

Składniki na bitki cielęce: (2 porcje)

  • 200g cielęciny bez kości

  • 4 gałązki selera naciowego

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • sól, majeranek

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

 

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i majerankiem, włożyć do rondla, podlać wodą, i dusić pod przykryciem. Pietruszkę i marchew obrać o pokroić w plasterki, seler naciowy posiekać. Warzywa dodać wraz z olejem pod koniec duszenia. Uduszone bitki posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami i grillowaną cukinią.

 

Składniki na grillowaną cukinię: (1 porcja)

  • ½ małej cukinii

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i osuszyć grillować z obydwóch stron.

 

Dodatkowo: 

  • 20g grzanek do zupy

  • 4 średnie ziemniaczki

  • szklanka soku marchwiowego 

 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej