Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
635
białka (g)
35
tłuszcze (g)
21
węglowodany (g)
75

Obiad:

  • zupa selerowa z grzankami

  • bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią

  • szklanka soku marchwiowego

 

Składniki na zupę (2 porcje):

  • 1 pietruszka

  • 1 duży seler

  • ½ pora

  •  ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 średni ziemniak

  • 1 łyżka zieleniny

  • ok 1 litra wywaru z włoszczyzny

  • sól,  gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Seler umyć, pokroić. Pietruszkę, seler i ziemniaka pokroić w kostkę. Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Dodać mało, przyprawy. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą połączyć zresztą zupy. Ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.

 

Składniki na bitki cielęce: (2 porcje)

  • 200g cielęciny bez kości

  • 4 gałązki selera naciowego

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • sól, majeranek

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

 

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i majerankiem, włożyć do rondla, podlać wodą, i dusić pod przykryciem. Pietruszkę i marchew obrać o pokroić w plasterki, seler naciowy posiekać. Warzywa dodać wraz z olejem pod koniec duszenia. Uduszone bitki posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami i grillowaną cukinią.

 

Składniki na grillowaną cukinię: (1 porcja)

  • ½ małej cukinii

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i osuszyć grillować z obydwóch stron.

 

Dodatkowo: 

  • 20g grzanek do zupy

  • 4 średnie ziemniaczki

  • szklanka soku marchwiowego 

 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej