Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
Śniadanie:
1 jasna bułka posmarowana masłem z chudą wędliną i koperkowym twarożkiem z sałatą i pomidorem bez skórki
Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu
Składniki na koperkowy twarożek (2 porcje)
50g twarogu półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, koperek i sól. Dokładnie połączyć. Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem i połową porcji koperkowego twarożku, rozłożyć po listku sałaty rozłożyć wędlinę i pomidora.
Dodatkowo:
2 listki sałaty
2 plastry pomidora bez skórki
4 cienkie plasterki chudej wędliny lub 2 grubsze
O zgadze i niestrawności

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.
czytaj więcej
Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej