<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Makaron z duszoną cykorią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
350
białka (g)
14
tłuszcze (g)
11
węglowodany (g)
49

Kolacja:

Makaron z duszoną cykorią

 

Składniki: (2 porcje)

  • 100g makaronu penne

  • 2 cykorie

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki parmezanu

  • sól

  •  posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować. Oczyszczoną cykorię umyć, obgotować, zalewając wrzącą, osoloną wodą. Odcedzić i pokroić w mniejsze części.  Mąkę zarumienić na patelni bez dodatku tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić mlekiem, dodać do cykorii dusić do miękkości. Dodać parmezan i wymieszać. Tak przygotowaną cykorię wyłożyć na makaron.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej