Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta z koperkowego twarożku
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
445
białka (g)
18
tłuszcze (g)
14
węglowodany (g)
61

Śniadanie:

  • 1 jasna bułka posmarowana masłem z chudą wędliną i koperkowym twarożkiem z sałatą i pomidorem bez skórki

  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu

 

Składniki na koperkowy twarożek (2 porcje)

  • 50g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, koperek i sól. Dokładnie połączyć.  Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem i połową porcji koperkowego twarożku, rozłożyć po listku sałaty rozłożyć wędlinę i pomidora.

 

Dodatkowo:

  • 2 listki sałaty

  • 2 plastry pomidora bez skórki

  • 4 cienkie plasterki chudej wędliny lub 2 grubsze

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej