<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Tosty z jajkiem sadzonym i chudą wędliną i kiełkami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
456
białka (g)
23
tłuszcze (g)
13
węglowodany (g)
65

Śniadanie:

  • tosty z jajkiem sadzonym i chudą wędliną i kiełkami

  • słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu

 

Składniki na tosty:

  • 4 kromeczki chleba tostowego pełnoziarnistego

  • 1 jajko

  • 4 plasterki chudej wędliny

  • 1 łyżeczka masła

  •  2 łyżki kiełków pszenicy (lub innych)

  • 2 listki sałaty

 

Sposób przyrządzenia:

Chleb tostowy opiec w opiekaczu lub piekarniku. Posmarować masłem, wyłożyć kiełki po listku sałaty, po 2 plasterki wędliny i po ½ jajka sadzonego (zrobić na patelni bez dodatku tłuszczu). Przykryć.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej