<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Zupa krem z groszku zielonego z grzanką
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
639
białka (g)
32
tłuszcze (g)
21
węglowodany (g)
80

Obiad:

  • zupa krem z groszku zielonego z grzanką

  • kurczak duszony w jabłkach z żurawiną z ziemniakami

  • szklanka wody z cytryną

 

Składniki:

  • 1 szklanka wywaru z warzyw

  • 80g groszku zielonego

  • 1 łyżeczka mąki

  • 1/6 szklanki śmietanki 18%

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzucić groszek i gotować do miękkości. Jak groszek będzie miękki, zmiksować. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

 

Składniki na kurczaka duszonego w jabłkach:

  • 1 małe udka

  • 1małe jabłko

  • 2 łyżki żurawiny

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: odrobina soli, słodka czerwona papryka, tymianek

 

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, przyprawić solą, słodką czerwoną papryką i tymiankiem i posmarować olejem rzepakowym. Na patelni bez dodatku tłuszczu, przyrumienić kurczaka z obydwóch stron zaczynając od strony ze skórą. Cebulę posiekać w piórka dodać do kurczaka i przyrumienić, podlać wodą i dusić ok 0,5 godziny. Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w ćwiartki i żurawinę i dusić jeszcze ok 15 minut. Podawać z ziemniakami. (z kurczaka po uduszeniu należy usunąć skórę)

 

Dodatkowo:

  • 15g grzanek  (do zupy)

  • 3 średnie ziemniaki (ok 200g)

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej