DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Pasta z twarogu z pomidorem
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
507
białka (g)
27
tłuszcze (g)
15
węglowodany (g)
65

Śniadanie: 

  • 4 kromeczki chleba graham lub pszennego pełnoziarnistego posmarowane masłem (10g) z pastą z twarogu z pomidorem (ok. 3 plastry 75g) z listkami sałaty

  • kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu

 

Składniki na pastę: (na 2 dni) 

  • 140g twarogu półtłustego

  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

  • 4 łyżki kiełków

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do 1,5% tłuszczu

  • przyprawy: sól

 

Sposób przyrządzenia: 

twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, posiekane kiełki, koperek, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Dodatkowo: 

  • 4 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidoraDodatkowo: 

  • 4 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidora

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej