Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Pierogi ruskie
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
394
białka (g)
19
tłuszcze (g)
13
węglowodany (g)
50

Kolacja: 

pierogi ruskie 

 

Składniki na ciasto: (2 porcje- powinno wyjść ok 16 pierogów) 

  • 100g mąki pszennej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól

  • ok 100ml gorącej woda 

 

Sposób przyrządzenia: 

mąkę przesiać na stolnicę lub do miski wymieszać z solą, dodać oliwę. Stopniowa wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem. 

 

Składniki na farsz: (2 porcje) 

  • 125g chudego twarogu

  • 1 malutka cebula

  • 2 średnie ziemniaki (120-130g)

  • 1 łyżeczka masła

  • sól 

 

Dodatkowo:  

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka szczypiorku

  • 1 łyżeczka masła 

 

Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurku. Za pomocą maszynki do mielenia lub praski zmielić twaróg wraz z ugotowanymi wcześniej i obranymi ze skórki ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dno rondelka wlać wodę dodać pokrojoną cebulę i masło. Dusić ok 10-15 minut. Cebulę i sól dodać do ziemniaków i twarogu, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować za pomocą wałka na ok 2-3 mm placek i za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko za pomocą łyżeczki wykładać farsz, i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z małą ilością soli i 1 łyżką oliwy. Wrzucić pierogi i gotować ok 2 minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem z kleksem jogurtu posypane szczypiorkiem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej