<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
1. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Zupa kalafiorowa
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
706
białka (g)
38
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
97

Obiad:  

  • zupa kalafiorowa

  • zapiekanka z ryżem

  • szklanka soku marchwiowego 

 

 Składniki na zupę: (2 porcje) 

  • kilka różyczek kalafiora (200g)

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • ½ małego selera

  • 3 średnie ziemniaki

  • 100g jogurtu greckiego

  • 1 łyżka mąki

  • 1 kostka rosołowa warzywna 

 

Sposób przyrządzenia: 

do garnka wlać wodę i zagotować.  Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę. 

 

Składniki na zapiekankę z ryżem: (2 porcje) 

  • 1 torebka ryżu

  • 1 duża marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 mały seler

  • 200g mielonej piersi z kurczaka

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki tartej bułki

  • słodka czerwona papryka, sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

ryż ugotować. Warzywa korzeniowe utrzeć na tarce o dużych otworach. Na dno patelni wlać wodę, wrzucić mielone mięso, warzywa. Posolić i chwilę poddusić. Dodać ryż, połowę posiekanej pietruszki, jogurt, przyprawy, olej rzepakowy, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, podsypać bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć mięso z ryżem i warzywami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej