Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Zupa kalafiorowa
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
706
białka (g)
38
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
97

Obiad:  

  • zupa kalafiorowa

  • zapiekanka z ryżem

  • szklanka soku marchwiowego 

 

 Składniki na zupę: (2 porcje) 

  • kilka różyczek kalafiora (200g)

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • ½ małego selera

  • 3 średnie ziemniaki

  • 100g jogurtu greckiego

  • 1 łyżka mąki

  • 1 kostka rosołowa warzywna 

 

Sposób przyrządzenia: 

do garnka wlać wodę i zagotować.  Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę. 

 

Składniki na zapiekankę z ryżem: (2 porcje) 

  • 1 torebka ryżu

  • 1 duża marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 mały seler

  • 200g mielonej piersi z kurczaka

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki tartej bułki

  • słodka czerwona papryka, sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

ryż ugotować. Warzywa korzeniowe utrzeć na tarce o dużych otworach. Na dno patelni wlać wodę, wrzucić mielone mięso, warzywa. Posolić i chwilę poddusić. Dodać ryż, połowę posiekanej pietruszki, jogurt, przyprawy, olej rzepakowy, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, podsypać bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć mięso z ryżem i warzywami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej