Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Pasta z papryki
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
504
białka (g)
18
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
69

Śniadanie: 

  • 4 kromki jasnego pieczywa lub pieczywa graham posmarowane masłem z twarożkiem

  • kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na warzywny twarożek: (2 porcje) 

  • 120g serka homogenizowanego naturalnego

  • ½ czerwonej upieczonej i pozbawionej skórki papryki

  • 1 łyżka koperku

  • 1 łyżka posiekanej bazylii

  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

upieczoną paprykę zmiksować za pomocą blendera. Dodać do serka homogenizowanego, doprawić solą, dodać koperek i bazylię. Wymieszać.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej