<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
1. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Kanapka z indykiem
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
214
białka (g)
214
tłuszcze (g)
3
węglowodany (g)
37

II Śniadanie: 

  • kanapka z indykiem

  • 1 dojrzałe kiwi 

 

Składniki: 

  • 1 mała kajzerka

  • 1 łyżeczka serka białego do smarowania

  • 2 plastry polędwicy z indyka

  • 1 łyżeczka pietruszki

  • 1 liść sałaty

  • 1 łyżka kiełków 

 

Sposób przyrządzenia: 

kajzerkę przekroić na pół, posmarować serkiem. Spód z serkiem posypać natką pietruszki, wyłożyć kiełki, sałatę i 2 plasterki wędliny, przykryć górną częścią bułki.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej