DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta mięsna
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
490
białka (g)
22
tłuszcze (g)
20
węglowodany (g)
57

Śniadanie: 

  • 4 kromki chleba orkiszowego lub pszennego posmarowane masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki

  • słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na pastę: (2 porcje) 

  • 80g gotowanej chudej wołowiny

  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli

  • 1 mały ogórek kiszony

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Tak przygotowaną pastę nałożyć na pieczywo posmarowane masłem. Podawać z pomidorem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej