<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
702
białka (g)
39
tłuszcze (g)
22
węglowodany (g)
85

Obiad:  

  • zupa selerowa z grzankami

  • bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią

  • szklanka soku marchwiowego 

 

Składniki na zupę (2 porcje)

  • 1 pietruszka

  • 1 duży seler

  •  ½ pora

  •  ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 średni ziemniak

  • 1 łyżka zieleniny

  • ok 1 litra wywaru z włoszczyzny

  • sól,  gałka muszkatołowa 

 

Sposób przyrządzenia: 

seler umyć, pokroić. Pietruszkę, seler i ziemniaka pokroić w kostkę. Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Dodać mało, przyprawy. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą połączyć zresztą zupy. Ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. 

 

Składniki na bitki cielęce: (2 porcje) 

  • 240g cielęciny bez kości

  • 4 gałązki selera naciowego

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • sól, majeranek

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. 

 

Sposób przyrządzenia: 

cielęcinę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i majerankiem, włożyć do rondla, podlać wodą, i dusić pod przykryciem. Pietruszkę i marchew obrać o pokroić w plasterki, seler naciowy posiekać. Warzywa dodać wraz z olejem pod koniec duszenia. Uduszone bitki posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami i grillowaną cukinią. 

 

Składniki na grillowaną cukinię: (1 porcja) 

  • ½ małej cukinii

  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

cukinię pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i osuszyć grillować z obydwóch stron. 

 

Dodatkowo: 

  • 25g grzanek do zupy

  • 5 średnich ziemniaków

  • szklanka soku marchwiowego

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej