<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Kisiel owocowy
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
203
białka (g)
4
tłuszcze (g)
2
węglowodany (g)
43

Podwieczorek: 

kisiel owocowy 

 

Składniki: 

  • 150g truskawek świeżych lub mrożonych

  • 50g borówki amerykańskiej

  •  ½ małego jabłka

  • 50g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka cukru 

 

Sposób przyrządzenia: 

truskawki i borówkę amerykańską rozgnieść widelcem, jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach i skropić cytryną. Do wrzącej wody wrzucić truskawki, gotować 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do wody z owocami. Gotować do momentu, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel wyłożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć starte jabłko, całość polać jogurtem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej