<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Kurczak duszony w jabłkach z żurawiną z ziemniakami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
694
białka (g)
34
tłuszcze (g)
27
węglowodany (g)
80

Obiad: 

  • zupa krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym

  • kurczak duszony w jabłkach z żurawiną z ziemniakami

  • szklanka wody z cytryną 

 

Składniki: 

  • 1 szklanka wywaru z warzyw

  • 80g groszku zielonego

  • 1 łyżeczka mąki

  • 1/6 szklanki śmietanki 18%

  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzucić groszek i gotować do miękkości. Jak groszek będzie miękki, zmiksować. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

 

Składniki na kurczaka duszonego w jabłkach: 

  • 1 małe udka

  • 1 małe jabłko

  • 2 łyżki żurawiny

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: odrobina soli, słodka czerwona papryka, tymianek 

 

Sposób przyrządzenia:

kurczaka umyć, przyprawić solą, słodką czerwoną papryką i tymiankiem i posmarować olejem rzepakowym. Na patelni bez dodatku tłuszczu, przyrumienić kurczaka z obydwóch stron zaczynając od strony ze skórą. Cebulę posiekać w piórka dodać do kurczaka i przyrumienić, podlać wodą i dusić ok 0,5 godziny. Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w ćwiartki i żurawinę i dusić jeszcze ok 15 minut. Podawać z ziemniakami. (z kurczaka po uduszeniu należy usunąć skórę).

 

Dodatkowo: 

  • 20g groszku ptysiowego3 średnie ziemniaki (ok 200g)

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej