<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn
Tosty z jajkiem sadzonym i chudą wędliną i kiełkami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
508
białka (g)
24
tłuszcze (g)
14
węglowodany (g)
76

Śniadanie: 

  • tosty z jajkiem sadzonym i chudą wędliną i kiełkami

  • słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na tosty: 

  • 4 kromki chleba tostowego

  • 1 jajko

  • 4 plasterki chudej wędliny

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżki kiełków pszenicy (lub innych)

  • 2 listki sałaty 

 

Sposób przyrządzenia: 

chleb tostowy opiec w opiekaczu lub piekarniku. Posmarować masłem, wyłożyć kiełki po listku sałaty, po 2 plasterki wędliny i po ½ jajka sadzonego (zrobić na patelni bez dodatku tłuszczu). Przykryć.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej