Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

01
Dieta 1000 kcal przy zgadze
Dieta 1000 kcal przy zgadze
Filet z mintaja z koperkowym pesto
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
348
białka (g)
37
tłuszcze (g)
15
węglowodany (g)
16

Obiad: 

 filet z mintaja z koperkowym pesto 

 

Składniki: 

  • 1 filet z dorsza

  • 150g fasolki szparagowej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

  • 1 plaster cytryny

  • 1 łyżeczka zielonego pesto

  • odrobina soli,

  • świeże listki bazylii 

 

Sposób przyrządzenia: 

dorsza oprószyć solą, skropić oliwą i cytryną. Ułożyć na nim plasterek cytryny i świeże listki bazylii i odstawić na ok 1 godzinę. Piec zawiniętego w folę aluminiową w piekarniku nagrzanym do do 180 st. C, przez ok 10 minut. Fasolkę umyć obrać, ugotować na parze. Na talerz wyłożyć fasolkę, na niej ułożyć dorsza i udekorować łyżeczką pesto. Podawać z 1 średnim ziemniakiem (70g) 

 

Koperkowe pesto: 

  • ½ pęczku koperku

  • 10g b migdałów

  • 35ml oleju rzepakowego

  • 20g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)

  • pieprz

  • woda mineralna- do rozrzedzenia jeżeli pesto wyjdzie za gęste) 

 

Sposób przyrządzenia:

koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, oliwę, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej