<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Pasta z białego sera z warzywami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
356
białka (g)
22
tłuszcze (g)
11
węglowodany (g)
43

Śniadanie: 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g)  z pastą z białego sera z warzywami

  • kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 

 

Składniki na pastę: (2 porcje) 

  • 150g twarogu półtłustego

  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki

  • garść posiekanych listków świeżej bazylii

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • odrobina soli 

 

Sposób przyrządzenia: 

sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę i dusić w rondelku z małą ilością wody do momentu aż powstanie sos. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać duszonego pomidora, posiekane listki bazylii, sól, oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej