DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
420
białka (g)
41
tłuszcze (g)
12
węglowodany (g)
36

Obiad: 

dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową 

 

Składniki: 

  • 180g fileta z dorsza

  • 1 mała cukinia

  • sól

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  •  świeże listki bazylii

 

Sposób przyrządzenia: 

dorsza oprószyć przyprawami, polać sokiem z cytryny, olejem i odstawić na ok 20 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyć 1 warstwę pokrojonej w plasterki cukinii, prószyć odrobina soli umieścić na nich dorsza. Na dorszu umieścić pozostałą cukinię. Zapiekać ok 10-15 minut pod przykryciem w 180 oC. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurku i fasolką szparagową. 

 

Dodatkowo: 

  • 3 średnie ziemniaki (210g)

  • 200g fasolki szparagowej

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej