Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
Kolacja:
grillowane warzywa zapiekane pod serem (można zastąpić sałatką grecką)
Składniki:
150g cukinii
150g bakłażana
1 łyżka oliwy z oliwek
½ kulki mozzarelli light
przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, oregano
Sposób przyrządzenia:
cukinię i bakłażana pokroić na skośne plastry (ok 1 cm). Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wysuszyć. Tak przygotowane plastry grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać słodką czerwoną papryką i oregano, polać oliwą, posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i zapiekać ok 10 minut w 200oC. Podawać z 1 kromeczką jasnego pieczywa.
O zgadze i niestrawności

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej