<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Pasta z białego sera z warzywami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
356
białka (g)
22
tłuszcze (g)
11
węglowodany (g)
43

Śniadanie: 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g)  z pastą z białego sera z warzywami

  • kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 

 

Składniki na pastę: (2 porcje) 

  • 150g twarogu półtłustego

  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki

  • garść posiekanych listków świeżej bazylii

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • odrobina soli 

 

Sposób przyrządzenia: 

sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę i dusić w rondelku z małą ilością wody do momentu aż powstanie sos. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać duszonego pomidora, posiekane listki bazylii, sól, oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej