Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
Śniadanie:
1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g) z pastą z białego sera z warzywami
kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%
Składniki na pastę: (2 porcje)
150g twarogu półtłustego
1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
garść posiekanych listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę i dusić w rondelku z małą ilością wody do momentu aż powstanie sos. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać duszonego pomidora, posiekane listki bazylii, sól, oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
O zgadze i niestrawności

Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej
Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej