DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Pieczone jabłko z płatkami migdałowymi
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
140
białka (g)
3
tłuszcze (g)
6
węglowodany (g)
19

Podwieczorek: 

pieczone jabłko z płatkami migdałowymi 

 

Składniki: 

  • 1  jabłko (180g)

  • cynamon

  • 1  łyżka płatków migdałowych   

 

Sposób przyrządzenia: 

jabłko umyć obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wymieszać z cynamonem. Piec do miękkości w piekarniki nagrzanym do 180 st. C. Na ok 5 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi i piec do ich lekkiego zrumienienia.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej