<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Kurczak w sosie koperkowym z ryżem i i duszoną cukinią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
442
białka (g)
25
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
46

Obiad: 

kurczak w sosie koperkowym z ryżem i i duszoną cukinią 

 

Składniki na kurczaka w sosie koperkowym: (2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka (po 100g każda)

  • 1 średnia cebula

  • 50g jogurtu naturalnego

  • ½ pęczka koperku

  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego

  • 150ml wywaru z warzyw

  • sól, 

 

Sposób przyrządzenia: 

pierś z kurczaka zamarynować w 1 łyżce oleju rzepakowego i przyprawach, odstawić na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Na rozgrzanej patelni przyrumienić z obydwóch stron mięso mięso. Podlać wywarem, dodać drobno posiekaną cebulę i zagotować. Jogurt naturalny podprawić wywarem, połączyć zresztą i wymieszać (należy wcześniej ściągnąć wywar z ognia). Sos doprawić do smaku, dodać koperek i wymieszać. Do tak przygotowanego sosu, wlać olej rzepakowy i wymieszać.  Włożyć kurczaka. Podawać z ryżem i duszoną cukinią.

 

Składniki na duszoną cukinię: 

  • ½ średnie cukinii (ok 150g)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • sól, suszony tymianek

 

Sposób przyrządzenia: 

cukinię pokroić w słupki. Dusić na oliwie z przyprawami ok 5-10 minut. Cukinia powinna być chrupka. 

 

Dodatkowo: 

  • 50g ryżu

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej