<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Kurczak w sosie koperkowym z ryżem i i duszoną cukinią
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
442
białka (g)
25
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
46

Obiad: 

kurczak w sosie koperkowym z ryżem i i duszoną cukinią 

 

Składniki na kurczaka w sosie koperkowym: (2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka (po 100g każda)

  • 1 średnia cebula

  • 50g jogurtu naturalnego

  • ½ pęczka koperku

  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego

  • 150ml wywaru z warzyw

  • sól, 

 

Sposób przyrządzenia: 

pierś z kurczaka zamarynować w 1 łyżce oleju rzepakowego i przyprawach, odstawić na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Na rozgrzanej patelni przyrumienić z obydwóch stron mięso mięso. Podlać wywarem, dodać drobno posiekaną cebulę i zagotować. Jogurt naturalny podprawić wywarem, połączyć zresztą i wymieszać (należy wcześniej ściągnąć wywar z ognia). Sos doprawić do smaku, dodać koperek i wymieszać. Do tak przygotowanego sosu, wlać olej rzepakowy i wymieszać.  Włożyć kurczaka. Podawać z ryżem i duszoną cukinią.

 

Składniki na duszoną cukinię: 

  • ½ średnie cukinii (ok 150g)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • sól, suszony tymianek

 

Sposób przyrządzenia: 

cukinię pokroić w słupki. Dusić na oliwie z przyprawami ok 5-10 minut. Cukinia powinna być chrupka. 

 

Dodatkowo: 

  • 50g ryżu

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej