<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Kanapka z awokado i wędliną
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
320
białka (g)
14
tłuszcze (g)
11
węglowodany (g)
40

Śniadanie: 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g) posmarowane masłem  z awokado i  chudą wędliną

  • kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%  

 

Składniki: 

  • ¼ awokado

  • 4 plasterki chudej wędliny

  • 2 plastry pomidora sparzonego i obranego ze skórki

  • 2 kromki ciemnego pieczywa

  • kiełki

  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia: 

kanapki posmarować awokado, rozłożyć kiełki, wędlinę i pomidora. Oprószyć solą i pieprzem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej