<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta ubogoenergetyczna 1400 kcal przy zgadze
Kanapka z awokado i wędliną
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
320
białka (g)
14
tłuszcze (g)
11
węglowodany (g)
40

Śniadanie: 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g) posmarowane masłem  z awokado i  chudą wędliną

  • kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%  

 

Składniki: 

  • ¼ awokado

  • 4 plasterki chudej wędliny

  • 2 plastry pomidora sparzonego i obranego ze skórki

  • 2 kromki ciemnego pieczywa

  • kiełki

  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia: 

kanapki posmarować awokado, rozłożyć kiełki, wędlinę i pomidora. Oprószyć solą i pieprzem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej