DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Wartość odżywcza
    i energetyczna
    kcal
    białka (g)
    tłuszcze (g)
    węglowodany (g)
    ARTYKUŁY

    O zgadze i niestrawności

    Leczenie niestrawności

    Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

    czytaj więcej
    Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

    Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

    czytaj więcej
    Jak rozpoznać zgagę?

    O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

    czytaj więcej
    Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

    Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

    czytaj więcej