Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej
Dozwolone i przeciwwskazane produkty
Produkty | Dozwolone | Przeciwwskazane |
Zbożowe | PIECZYWO: pszenne, jasne czerstwe, graham, sucharki, biszkopty, drożdżowe
MĄKA: pszenna, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana
KASZE I RYŻ: manna, kukurydziana, ryż biały, kuskus, krakowska, drobna jęczmienna, otręby pszenne, płatki owsiane
| PIECZYWO: żytnie, pieczywo świeże, pszenno- razowe , żytnio- razowe
MĄKA: żytnia, pszenna razowa
KASZE I RYŻ: jaglana, gryczana, wszystkie kasze gruboziarniste nieprzecierane
|
Warzywa | marchew, szpinak, dynia, pomidory bez skórki i pestek (okazjonalnie), sałata zielona, koperek, groszek zielony, cebula gotowana lub pieczona (okazjonalnie), kiszona kapusta (okazjonalnie)cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, buraki, ziemniaki, kalafior, brokuły, cykoria, por (duszony lub gotowany), seler naciowy | suche nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola, cieciorka, soczewica) kapusty, surowa cebula, rzodkiewka, ogórki, grzyby, papryka, warzywa marynowane |
Mleko i produkty mleczne | mleko do 2% tłuszczu, produkty mleczne fermentowane: jogurtu (okazjonalnie), kefiry, maślanki), zsiadłe mleko, sery twarogowe tłuszczu, mozzarella (okazjonalnie) ricotta, feta, serki wiejskie (okazjonalnie) | sery żółte, topione, dojrzewające, pleśniowe |
Owoce | jabłka gotowane lub pieczone, winogrona, awokado, banany, brzoskwinie, nektarynki, morele, owoce w postaci przecieranej bez pestek | czereśnie, gruszki, wiśnie, agrest, śliwki owoce cytrusowe, owoce suszone, orzechy, owoce marynowane, owoce kandyzowane |
Ryby, drób, mięso | MIĘSO: cielęcina, wołowina, konina, wieprzowina od szynki lub schab, polędwiczka wieprzowa, wątróbka, ozorki, królik
DRÓB: kurczak lub indyk bez skóry
RYBY: sandacz, pstrąg, szczupak, dorsz, mintaj, tilapia,
WĘDLINY: chuda szynka drobiowa, wołowa, wieprzowa, polędwica
| MIĘSO: baranina, tłuste wieprzowe, dziczyzna
DRÓB: kaczka, gęś
RYBY: tłuste: węgorz, karp, śledzie, halibut, łosoś, ryby marynowane, wędzone, konserwowe
WĘDLINY: pasztety, kiełbasy, kabanosy, frankfurterki, inne tłuste wyroby wędliniarskie
|
Jaja | Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce. | Na twardo, smażone na boczku lub słoninie. |
Tłuszcze | olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy | smalec, masło (ograniczyć), słonina, margaryny twarde |
Słodycze | cukier brązowy w niewielkich ilościach, miód, syrop klonowy | słodycze zawierające tłuszcz i alkohol, czekolada |
Przyprawy | przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól | ocet, pieprz, musztarda, ostre przyprawy: chili, curry, imbir, tabasco i inne |
Napoje | woda mineralna niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa, napary z ziół, herbaty owocowe, rozcieńczone soki owocowe | woda mineralna gazowana, napoje słodkie gazowane, mocna kawa, alkohol |
Przeciwwskazane |
PIECZYWO: żytnie, pieczywo świeże, pszenno- razowe , żytnio- razowe
MĄKA: żytnia, pszenna razowa
KASZE I RYŻ: jaglana, gryczana, wszystkie kasze gruboziarniste nieprzecierane
|
suche nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola, cieciorka, soczewica) kapusty, surowa cebula, rzodkiewka, ogórki, grzyby, papryka, warzywa marynowane |
sery żółte, topione, dojrzewające, pleśniowe |
czereśnie, gruszki, wiśnie, agrest, śliwki owoce cytrusowe, owoce suszone, orzechy, owoce marynowane, owoce kandyzowane |
MIĘSO: baranina, tłuste wieprzowe, dziczyzna
DRÓB: kaczka, gęś
RYBY: tłuste: węgorz, karp, śledzie, halibut, łosoś, ryby marynowane, wędzone, konserwowe
WĘDLINY: pasztety, kiełbasy, kabanosy, frankfurterki, inne tłuste wyroby wędliniarskie
|
Na twardo, smażone na boczku lub słoninie. |
smalec, masło (ograniczyć), słonina, margaryny twarde |
słodycze zawierające tłuszcz i alkohol, czekolada |
ocet, pieprz, musztarda, ostre przyprawy: chili, curry, imbir, tabasco i inne |
woda mineralna gazowana, napoje słodkie gazowane, mocna kawa, alkohol |