<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
2. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
648
białka (g)
39
tłuszcze (g)
19
węglowodany (g)
79

Obiad:

  • zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem

  • grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami

  • szklanka wody z cytryną

 

Składniki na zupę szpinakową: (2 porcje)

  • 150g mrożonego szpinaku lub świeżego gotowanego

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka lub ½ średniej

  • ¼ małego selera

  • 1 płaska łyżka mąki

  • ½ szklanki mleka 1,5%

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 4 łyżki ryżu

  • 1 jajko

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone warzywa opłukać, rozdrobnić, ugotować z nich wywar. Warzywa (pietruszkę i seler) wykorzystać do innej potrawy, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać szpinak, ryż i gotować ok 15 minut. Z mąki, oleju i mleka zrobić zawiesinę, którą podprawić zupę, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko i wymieszać.

 

Składniki na kotleciki: (2 porcje)

  • 150g chudej wołowiny

  • ½ namoczonej w mleku kajzerki

  • 1 jajko

  •  ¼ małej czerwonej papryki

  • ¼ małej żółtej papryki

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 

  • sól, tymianek

 

Sposób przyrządzenia:

Paprykę wyłożyć na pergamin do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 oC ustawionym na funkcję grilla, do momentu aż skórka mocno się zarumieni. Następnie przełożyć paprykę do miseczki, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć. Mięso zmielić, dodać do niego namoczoną, odciśniętą grahamkę, jajko, warzywa i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa kotlety które grillować z obydwóch stron. Podawać z pure i buraczkami.

 

Składniki na pure ziemniaczane: (2 porcje)

  •  0,4 kg ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • ½ szklanki mleka

  • ½ łyżeczki soli

  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Ugotować do miękkości. Wodę odcedzić a ziemniaki ugnieść za pomocą tłuczka, jednocześnie dodając masło i mleko. Pod koniec ugniatania pure doprawić i dokładnie wymieszać.

 

Składniki na buraczki: ( 2 porcje)

  • 2 średnie buraki (ok 300g)

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka mąki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • odrobina cukru i soli do smaku 

 

Sposób przyrządzenia: 

Buraki ugotować, ostudzić i obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać do starych buraków, mieszają doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej