DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
648
białka (g)
39
tłuszcze (g)
19
węglowodany (g)
79

Obiad:

  • zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem

  • grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami

  • szklanka wody z cytryną

 

Składniki na zupę szpinakową: (2 porcje)

  • 150g mrożonego szpinaku lub świeżego gotowanego

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka lub ½ średniej

  • ¼ małego selera

  • 1 płaska łyżka mąki

  • ½ szklanki mleka 1,5%

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 4 łyżki ryżu

  • 1 jajko

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone warzywa opłukać, rozdrobnić, ugotować z nich wywar. Warzywa (pietruszkę i seler) wykorzystać do innej potrawy, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać szpinak, ryż i gotować ok 15 minut. Z mąki, oleju i mleka zrobić zawiesinę, którą podprawić zupę, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko i wymieszać.

 

Składniki na kotleciki: (2 porcje)

  • 150g chudej wołowiny

  • ½ namoczonej w mleku kajzerki

  • 1 jajko

  •  ¼ małej czerwonej papryki

  • ¼ małej żółtej papryki

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 

  • sól, tymianek

 

Sposób przyrządzenia:

Paprykę wyłożyć na pergamin do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 oC ustawionym na funkcję grilla, do momentu aż skórka mocno się zarumieni. Następnie przełożyć paprykę do miseczki, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć. Mięso zmielić, dodać do niego namoczoną, odciśniętą grahamkę, jajko, warzywa i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa kotlety które grillować z obydwóch stron. Podawać z pure i buraczkami.

 

Składniki na pure ziemniaczane: (2 porcje)

  •  0,4 kg ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • ½ szklanki mleka

  • ½ łyżeczki soli

  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Ugotować do miękkości. Wodę odcedzić a ziemniaki ugnieść za pomocą tłuczka, jednocześnie dodając masło i mleko. Pod koniec ugniatania pure doprawić i dokładnie wymieszać.

 

Składniki na buraczki: ( 2 porcje)

  • 2 średnie buraki (ok 300g)

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka mąki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • odrobina cukru i soli do smaku 

 

Sposób przyrządzenia: 

Buraki ugotować, ostudzić i obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać do starych buraków, mieszają doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej