Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
Obiad:
- zupa krem z brokuła z grzanką
- kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
- kompot jabłkowy
Składniki na zupę: (2 porcje)
- ½ brokuła
- ¼ pora (biała część)
- 1 łyżka masła
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
- sól, gałka muszkatołowa
Na wywar warzywny:
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ cebuli
- świeża natka pietruszki
- 1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).
Składniki na kurczaka z warzywami:
- 100g piersi z kurczaka
- ½ małej cukinii
- ¼ bakłażana
- kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 średnie ziemniaki
- przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut.
Składniki na kompot z jabłek:
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300ml wody
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.
O zgadze i niestrawności

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).
czytaj więcej
Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej