<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
1. dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet;
Naleśniki z białym serem
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
368
białka (g)
22
tłuszcze (g)
7
węglowodany (g)
53

Kolacja: 

naleśniki z białym serem

 

Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)

  • 100g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 150ml mleka 1,5%

  • 60ml wody mineralnej gazowanej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  •  sól

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Składniki na farsz: (2 porcje)

  • 120g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej