<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

01
Śniadania
Przykładowe śniadanie
Przepis 1
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
336
białka (g)
10,5
tłuszcze (g)
7
węglowodany (g)
57

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM MALINOWYM

 

Składniki: (2 porcje) 

  • 90g kaszy jaglanej

  • 130ml wody

  • 1 jajko

  • 3 morele suszone

  • 1 łyżka żurawiny

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

  • 1 łyżeczka miodu

 

Na sos: (2 porcje)

  • 150g malin

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

 

Sposób przyrządzenia:

Kaszę wsypać do wrzątku i gotować ok 10-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały nadmiar wody. W międzyczasie posiekać drobno morele i żurawinę, na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ziarna słonecznika. Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki wbić jajko, dodać suszone owoce, migdały, słonecznik, miód wszystko dokładnie wymieszać. Formować placuszki i smażyć na patelni z obydwóch stron (patelnię smarować małą ilością oleju rzepakowego). Placuszki podawać polane sosem malinowym.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej