DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

03
Kolacje
Kolacje
Przepis 1
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
290
białka (g)
18
tłuszcze (g)
20
węglowodany (g)
46

PIEROŻKI Z ZIELONYM SERKIEM 

 

Składniki na ciasto: (4 porcje)

  • 250g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3 łyżki gorącej wody

  • odrobina soli

  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

 

Składniki na farsz:  

  • 250g sera ricotta

  • 3 łyżki zielonego pesto

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:  

Składniki farszu, dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić w głębienie, wlać olej rzepakowy i wbić jajka. Dodać wodę. Zagnieć ciasto na gładką masę. Stolnice podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto ok 10-15 min. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki plaster. Z każdego wykroić szklanką lub innym okrągłym naczyniem parzystą ilość plasterków (mi wyszło 32). Na 16 plasterków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce farszu, brzegi zwilżyć wodą, pozostałe 16 położyć na wierzch i skleić brzegi. Odczekać ok 5 minut. W dużym garnku zagotować osoloną wodę  z odrobiną oleju rzepakowego. Wkładać porcjami pierożki i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej