<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

02
Obiady
Przykładowy obiad
Przepis 1
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
187
białka (g)
7
tłuszcze (g)
10
węglowodany (g)
18

ZUPA KREM Z MARCHWII Z POMARAŃCZĄ I GRILLOWANYMI KREWETKAMI

 

Składniki na zupę: (4 porcje)     

  • 0,5kg marchewki    

  • 1 średnia cebula    

  • 1 duża pomarańcza    

  • świeży korzeń imbiru- ok 10g (imbiru można użyć więcej według uznania)    

  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, por, ½ małej cebuli, kawałek kapusty włoskiej, kolendra    

  • 1 łyżka oleju rzepakowego    

  • mała puszka mleczka kokosowego    

  • 1,5 litra wody    

  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka

 

Sposób przyrządzenia: 

Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a wywar aromatycznie pachnący.. W międzyczasie drobno posiekać imbir, zetrzeć skórkę z ¼ pomarańczy i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szklić ok 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki marchew, przyprawy, sól, pieprz, curry i dusić ok 5 minut. Marchew podlać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i dusić aż cały sok wyparuje. Zalać wywarem i gotować ok 20 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać mleczko kokosowe, doprawić ewentualnie do smaku. Zupę podawać z grillowanymi krewetkami.

 

Składniki na krewetki: (4 porcje) 

  • 200g dużych krewetek

  • kawałek imbiru

  • sok z limonki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

Krewetki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki. Dodać do nich  starty imbir, sok z limonki, oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować ok 5 minut.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej