DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

02
Obiady
Obiady
Przepis 1
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
187
białka (g)
7
tłuszcze (g)
10
węglowodany (g)
18

ZUPA KREM Z MARCHWII Z POMARAŃCZĄ I GRILLOWANYMI KREWETKAMI

 

Składniki na zupę: (4 porcje)     

  • 0,5kg marchewki    

  • 1 średnia cebula    

  • 1 duża pomarańcza    

  • świeży korzeń imbiru- ok 10g (imbiru można użyć więcej według uznania)    

  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, por, ½ małej cebuli, kawałek kapusty włoskiej, kolendra    

  • 1 łyżka oleju rzepakowego    

  • mała puszka mleczka kokosowego    

  • 1,5 litra wody    

  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka

 

Sposób przyrządzenia: 

Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a wywar aromatycznie pachnący.. W międzyczasie drobno posiekać imbir, zetrzeć skórkę z ¼ pomarańczy i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szklić ok 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki marchew, przyprawy, sól, pieprz, curry i dusić ok 5 minut. Marchew podlać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i dusić aż cały sok wyparuje. Zalać wywarem i gotować ok 20 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać mleczko kokosowe, doprawić ewentualnie do smaku. Zupę podawać z grillowanymi krewetkami.

 

Składniki na krewetki: (4 porcje) 

  • 200g dużych krewetek

  • kawałek imbiru

  • sok z limonki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

Krewetki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki. Dodać do nich  starty imbir, sok z limonki, oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować ok 5 minut.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej