Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.
Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

i energetyczna
ZUPA KREM Z MARCHWII Z POMARAŃCZĄ I GRILLOWANYMI KREWETKAMI
Składniki na zupę: (4 porcje)
0,5kg marchewki
1 średnia cebula
1 duża pomarańcza
świeży korzeń imbiru- ok 10g (imbiru można użyć więcej według uznania)
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, por, ½ małej cebuli, kawałek kapusty włoskiej, kolendra
1 łyżka oleju rzepakowego
mała puszka mleczka kokosowego
1,5 litra wody
pieprz, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a wywar aromatycznie pachnący.. W międzyczasie drobno posiekać imbir, zetrzeć skórkę z ¼ pomarańczy i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szklić ok 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki marchew, przyprawy, sól, pieprz, curry i dusić ok 5 minut. Marchew podlać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i dusić aż cały sok wyparuje. Zalać wywarem i gotować ok 20 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać mleczko kokosowe, doprawić ewentualnie do smaku. Zupę podawać z grillowanymi krewetkami.
Składniki na krewetki: (4 porcje)
200g dużych krewetek
kawałek imbiru
sok z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki. Dodać do nich starty imbir, sok z limonki, oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować ok 5 minut.
O zgadze i niestrawności

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.
czytaj więcej
Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej