<Dieta

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

02
Obiady
Przykładowy obiad
Przepis 2
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
336
białka (g)
28
tłuszcze (g)
12
węglowodany (g)
29

Miodowa pierś z kurczaka z ziemniakami w mundurku i groszkiem cukrowym

 

Składniki: 

  • 1 pierś z kurczaka-100g

  • ½ łyżeczki miodu

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • gałązki świeżego tymianku

  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka

  • 2 średnie ziemniaki

  • 125g groszku cukrowego

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia:

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw, miodu zrobić marynatę, którą natrzeć pierś z kurczaka (ja do tego celu użyłam pędzelka). Natartego kurczaka przełożyć do miseczki, ułożyć na niej gałązki tymianku i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami i groszkiem cukrowym. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 30 minut. Groszek ugotować na parze (ok 10-15 minut).

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej