DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Zalecenia dietetyczne przy zgadze

    Wartość odżywcza
    i energetyczna
    kcal
    białka (g)
    tłuszcze (g)
    węglowodany (g)
    ARTYKUŁY

    O zgadze i niestrawności

    Leczenie niestrawności

    Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

    czytaj więcej
    Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

    Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

    czytaj więcej
    Rola kwasu solnego w żołądku

    Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

    czytaj więcej
    Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

    Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

    czytaj więcej