ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.

Jest ona objawem refluksu żołądkowo-przełykowego czyli cofania się treści żołądkowej do przełyku. Kwas solny może drażnić lub nawet uszkodzić nabłonek przełyku, który nie jest przystosowany do tak częstego i długiego kontaktu z kwaśną treścią pokarmową żołądka.

Zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy mogą wywoływać określone pokarmy i napoje, jak również przyjmowanie zbyt obfitych posiłków, zbyt późne ich spożywanie a także gwałtowne schylanie się tuż po jedzeniu.

 

Specjaliści radzą bacznie obserwować reakcje swojego organizmu, przede wszystkim żołądka na różnego rodzaju przyjmowane pokarmy, żeby w przyszłości móc zapobiec przykrym żołądkowym dolegliwościom.
Czego warto unikać w diecie?

Dolegliwości najczęściej wywoływane są przez błędy dietetyczne. Wskazana jest rezygnacja z poniżej wymienionych produktów:

  • ostre przyprawy i tłuste pokarmy (zwiększają wydzielanie cholecystokininy, która zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku),

  • kawa, herbata, napoje gazowane zawierające kofeinę (mają działanie podobne działanie do histaminy stymulującej wydzielanie kwasu solnego),

  • alkohol (zwiększa wydzielanie kwasu solnego),

  • czekolada,

  • owoce cytrusowe i soki (powodują zakwaszenie środowiska żołądka),

Warto unikać w diecie

Niezdrowy tryb życia przyczyną zgagi

Objawy mogą być wywoływane przez  palenie papierosów oraz stresujący tryb życia.  Niekorzystnie oddziaływuje nadwaga oraz otyłość, której obecność wiąże się ze wzrostem ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej co przyczynia się do „wypychania” pokarmu z żołądka do przełyku. Zrzucenie kilku kilogramów może przynieść wyraźną ulgę. Najważniejsze, żeby się zbytnio nie „objadać” i nie „zapychać”. Warto również zredukować ilość środków stymulujących wydzielanie śliny (np. landrynki, guma do żucia), czy po konsultacji z lekarzem o ile stan zdrowia na to pozwoli zweryfikować zażywanie leków, które wpływają rozluźniająco na dolny zwieracz przełyku (np. nitraty, teofilina).

 

Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak

Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

Miliony Polaków polecają*
Nr 1 na zgagę**
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.