O zgadze
i niestrawności

Strona główna >

O zgadze i niestrawności >

Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?


Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

Do najpopularniejszych domowych sposobów profilaktyki zgagi należy:

  • jedzenie mniejszych, ale za to częstszych posiłków (nawet do 4-5 dziennie) z zastrzeżeniem, że ostatni powinien zostać spożyty 3 godziny przed planowanym snem,
  • półsiedząca pozycja podczas snu, która zagwarantuje zatrzymanie pokarmu w żołądku,
  • ograniczenie alkoholu i palenia papierosów,
  • redukcja masy ciała.

W momencie pojawienia się dolegliwości można sięgnąć po znane domowe sposoby - szklanka mleka, garść migdałów czy łyżeczka cynamonu mogą łagodzić objawy (należy pamiętać, że picie mleka choć chwilowo łagodzi ból stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku). Jeżeli chcemy osiągnąć szybki i trwalszy efekt w chwili bólu należy przyjąć zalecone przez lekarza gastroenterologa środki farmakologiczne. Warto być przygotowanym i mieć pod ręką preparat blokujący wydzielanie kwasu solnego. Przykładem takich leków są blokery receptora histaminowego H2.

Kiedy nic nie pomaga

Uporczywie powracająca zgaga powinna być dla nas sygnałem, że należy ponownie zasięgnąć porady specjalisty, który skieruje nas na badania endoskopowe w celu dokładnej oceny górnego odcinka przewodu pokarmowego Nie należy bagatelizować dolegliwości ponieważ mogą być one objawem poważnej choroby.

Powiązane artykuły:

Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę? >>
Famotydyna - lek na zgagę i niestrawność. Dostępna bez recepty >>
Mleczko na zgagę - co to jest i dla kogo? >>

 

Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak
Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

Dowiedz się więcej o zgadze i niestrawności