ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

W rzeczywistości kwestia tego, jakie produkty nasilają zgagę u danej osoby jest bardzo indywidualna. Po pewnym czasie zaczynamy sami identyfikować to, co w naszym przypadku jest szkodliwe.

Jest jednak kilka produktów, które mają największy potencjał wywoływania zgagi. Działają niekorzystnie m.in. poprzez zmniejszanie napięcia dolnego zwieracza przełyku, pobudzanie wydzielania kwasu w żołądku, zwalnianie przechodzenia pokarmu z żołądka do jelit. Oto one:

  • Kawa – jeśli nie możemy się z nią rozstać, spróbujmy przyrządzać słabszy napar, unikać kawy rozpuszczalnej (jest bardziej kwaśna) i popijać kawę szklanką wody. Dodanie chudego mleka do kawy również może pomóc. Śmietanka jest niewskazana (tłuszcz!).

  • Mocna czarna herbata, napar z mięty – (również miętowa pasta do zębów, guma do żucia) – warto szukać takiej herbaty, która nam nie szkodzi. Można wybierać spośród bogatej oferty herbat ziołowych, zielonych, czerwonych, białych.

  • Czekolada – najlepiej wybierać taką, która ma możliwie najmniejszą zawartość tłuszczu i kakao.

  • Alkohol – może drażnić uszkodzoną śluzówkę żołądka i przełyku. Należy unikać picia stężonego alkoholu. Lepiej wybrać rozcieńczony, np. w postaci drinków. Słabsze alkohole warto popijać wodą. W przypadku przyjmowania leków powinno się zawsze sprawdzać ulotki pod kątem interakcji z alkoholem!

  • Tłuszcze – (dania smażone, kremy, tłusty nabiał, wędliny, parówki, pasztety, sosy) – poza zwalnianiem przechodzenia jedzenia przez przewód pokarmowy powodują odkładanie nadprogramowych kilogramów. Normalizacja wagi jest bardzo istotna w przypadku zgagi, ponieważ zmniejsza ciśnienie w jamie brzusznej.

  • Wywary z kości i mięsa – zupę lepiej ugotować na wywarze warzywnym.

  • Cebula, czosnek, por – trudno z nich całkowicie zrezygnować, warto jednak spróbować ograniczyć spożywaną ilość, jeśli nasilają zgagę.

  • Pokarmy kwaśne i ostre – warto kojarzyć je z produktami o łagodnym smaku, np. jogurtem.

Zakazane potrawy

Na podstawie powyższej listy można wyobrazić sobie potrawy będące kombinacją kilku z powyższych składników – takich dań należy się szczególnie wystrzegać. Na przykład obfita kolacja ze spaghetti, czerwonym winem i tiramisu na deser nie będzie najlepszym pomysłem dla osób ze słonnością do zgagi.

Łagodzeniu objawów zgagi sprzyja:

  • konsystencja pokarmów niewymagająca intensywnego żucia (pobudza ono wydzielanie żołądkowe),

  • przyrządzanie posiłków na parze, gotowanie, duszenie,

  • dodawanie tłuszczu do dań na koniec ich przyrządzania – preferowane tłuszcze to masło, oleje, oliwy, śmietana,

  • letnia temperatura posiłku,

  • unikanie dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w diecie,

  • spożywanie mniejszych porcji, ok. 5 razy dziennie,

  • unikanie pośpiechu przy jedzeniu.

Wprowadzając modyfikacje do diety, należy dbać o jej różnorodność, tak aby zapewnić sobie odpowiednią podaż kalorii, witamin i minerałów. Warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, który może zlecić dodatkową suplementację. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet w ciąży i karmiących, u których niedobory pokarmowe mogą prowadzić do groźnych następstw.

Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak

Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

 

Miliony Polaków polecają*
Nr 1 na zgagę**
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.