Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

W rzeczywistości kwestia tego, jakie produkty nasilają zgagę u danej osoby jest bardzo indywidualna. Po pewnym czasie zaczynamy sami identyfikować to, co w naszym przypadku jest szkodliwe.

Jest jednak kilka produktów, które mają największy potencjał wywoływania zgagi. Działają niekorzystnie m.in. poprzez zmniejszanie napięcia dolnego zwieracza przełyku, pobudzanie wydzielania kwasu w żołądku, zwalnianie przechodzenia pokarmu z żołądka do jelit. Oto one:

  • Kawa – jeśli nie możemy się z nią rozstać, spróbujmy przyrządzać słabszy napar, unikać kawy rozpuszczalnej (jest bardziej kwaśna) i popijać kawę szklanką wody. Dodanie chudego mleka do kawy również może pomóc. Śmietanka jest niewskazana (tłuszcz!).

  • Mocna czarna herbata, napar z mięty – (również miętowa pasta do zębów, guma do żucia) – warto szukać takiej herbaty, która nam nie szkodzi. Można wybierać spośród bogatej oferty herbat ziołowych, zielonych, czerwonych, białych.

  • Czekolada – najlepiej wybierać taką, która ma możliwie najmniejszą zawartość tłuszczu i kakao.

  • Alkohol – może drażnić uszkodzoną śluzówkę żołądka i przełyku. Należy unikać picia stężonego alkoholu. Lepiej wybrać rozcieńczony, np. w postaci drinków. Słabsze alkohole warto popijać wodą. W przypadku przyjmowania leków powinno się zawsze sprawdzać ulotki pod kątem interakcji z alkoholem!

  • Tłuszcze – (dania smażone, kremy, tłusty nabiał, wędliny, parówki, pasztety, sosy) – poza zwalnianiem przechodzenia jedzenia przez przewód pokarmowy powodują odkładanie nadprogramowych kilogramów. Normalizacja wagi jest bardzo istotna w przypadku zgagi, ponieważ zmniejsza ciśnienie w jamie brzusznej.

  • Wywary z kości i mięsa – zupę lepiej ugotować na wywarze warzywnym.

  • Cebula, czosnek, por – trudno z nich całkowicie zrezygnować, warto jednak spróbować ograniczyć spożywaną ilość, jeśli nasilają zgagę.

  • Pokarmy kwaśne i ostre – warto kojarzyć je z produktami o łagodnym smaku, np. jogurtem.

Zakazane potrawy

Na podstawie powyższej listy można wyobrazić sobie potrawy będące kombinacją kilku z powyższych składników – takich dań należy się szczególnie wystrzegać. Na przykład obfita kolacja ze spaghetti, czerwonym winem i tiramisu na deser nie będzie najlepszym pomysłem dla osób ze słonnością do zgagi.

Łagodzeniu objawów zgagi sprzyja:

  • konsystencja pokarmów niewymagająca intensywnego żucia (pobudza ono wydzielanie żołądkowe),

  • przyrządzanie posiłków na parze, gotowanie, duszenie,

  • dodawanie tłuszczu do dań na koniec ich przyrządzania – preferowane tłuszcze to masło, oleje, oliwy, śmietana,

  • letnia temperatura posiłku,

  • unikanie dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w diecie,

  • spożywanie mniejszych porcji, ok. 5 razy dziennie,

  • unikanie pośpiechu przy jedzeniu.

Wprowadzając modyfikacje do diety, należy dbać o jej różnorodność, tak aby zapewnić sobie odpowiednią podaż kalorii, witamin i minerałów. Warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, który może zlecić dodatkową suplementację. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet w ciąży i karmiących, u których niedobory pokarmowe mogą prowadzić do groźnych następstw.

Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak

Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

 

Szybka ulga od zgagi!
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.