ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę

Poniedziałek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, biały ser, jajko gotowane na miękko, szynka wieprzowa, sok owocowy,

  • Obiad: zupa kalafiorowa, pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, buraczki, sok jabłkowy.

  • Kolacja: klopsiki gotowane z ryby, kalafior z wody, herbata.

Wtorek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa i rzodkiewka, sok marchwiowy.

  • Obiad: zupa jarzynowa, kotlety rybne, puree ziemniaczane, sałatka zielona z oliwą z oliwek lub słodką śmietanką, deser: koktajl owocowy (np. bananowo-jabłkowy).

  • Kolacja: omlety na parze, bułka, chuda szynka, masło, herbata z cytryną.

Środa

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, upieczona w folii cielęcina na zimno, dżem, masło, słabe kakao.

  • Obiad: zupa szparagowa z grzankami, pulpety z cielęciny, ziemniaki puree, marchewka, sałata zielona, przetarty kompot z owoców.

  • Kolacja: gotowany kalafior przyprawiony świeżą bazylią lub przyprawami ziołowymi, słaba herbata.

Czwartek

  • Śniadanie: jajecznica, wędlina drobiowa, bułka pszenna, pasta z twarogu i pomidorów, bawarka.

  • Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, pieczeń pieczona w pergaminie, drobny, delikatny makaron, marchewka gotowana, kompot z truskawek, deser: kisiel owocowy.

  • Kolacja: ryba w galarecie, bułka pszenna, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną.

Piątek

  • Śniadanie: kasza manna na mleku, białe pieczywo, twarożek homogenizowany, masło, miód, herbata.

  • Obiad: barszcz, ryba panga na parze, ziemniaki z wody, sałatka z marchewki, kompot  z truskawek, deser: ugotowany ryż ze startym jabłkiem

  • Kolacja: risotto z gotowanym mięsem drobiowym i warzywami (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).

Sobota

  • Śniadanie:  kawa zbożowa, pieczywo mieszane, masło, pasta z mięsa i warzyw (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).

  • Obiad: chudy rosół z kaszą kukurydzianą, białe mięso mielone, ziemniaki z wody, sos koperkowy, buraczki, deser: jabłko pieczone i biszkopty.

  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.

Niedziela

  • Śniadanie: zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb gruboziarnisty z masłem, ser twarogowy, napój z jabłek.

  • Obiad: krupnik, ryba pieczona w folii, ziemniaki z zieleniną, surówka z porów z oliwą, gotowane buraczki, kompot z czarnych jagód.

  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.

Smacznie i zdrowo

 dr. n. med. M.Pazurek z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Miliony Polaków polecają*
Nr 1 na zgagę**
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.