<Artykuł

Uprzejmie informujemy o wycofaniu z obrotu z dniem 28 października 2019 serii produktów zawierających substancję czynną ranitidinum, dla których podmiotem odpowiedzialnym są Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA.

Osoby przyjmujące dotychczas leki zawierające ranitidinum pragniemy poinformować o dwóch innych rozwiązaniach: lek Polprazol® MAX (omeprazolum) oraz wyrób medyczny Ranigast S.O.S. Czytaj więcej

x
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Substancje zobojętniające soki żołądkowe

      Już w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).

            Od dawna wiadomo, że kwas solny i pepsyna są podstawowymi czynnikami destrukcji błony śluzowej przełyku, jak i samego żołądka. Alkalizacja treści żołądka korzystnie wpływa na przebieg chorób związanych z wydzielaniem kwasu solnego np. choroby wrzodowej, choroby refluksowej przełyku, czy niektórych rodzajów dyspepsji.

            Kolejnym korzystnym działaniem środków alkalizujących jest zdolność absorbowania kwasów żółciowych oraz zwiększenie warstwy ochronnej śluzu. Zaburzenie równowagi między składnikami soku żołądkowego – przede wszystkim kwasem solnym i pepsyną, a ochronnym działaniem śluzu jest przyczyną rozwoju wielu schorzeń przełyku, żołądka i dwunastnicy. Wszystkie czynniki stymulujące wydzielanie kwasu, czy wpływające na zmniejszenie warstwy ochronnej śluzu (m.in. niektóre leki i składniki pokarmowe) mogą przyczynić się do powstania choroby.

Do najczęściej stosowanych substancji alkalizujących należą: wodorowęglan sodu, węglan wapniowy, wodorotlenki glinu i magnezowy oraz związki bizmutu.   

Wodorowęglan sodowy jest silną substancją alkalizującą. Działa szybko i przez neutralizację kwasu solnego zmniejsza dolegliwości - głównie bólowe, dlatego jest chętnie stosowny przez chorych. Inne związki chemiczne mają podobne działanie – niektóre dłuższe niż węglan sodowy, ale trzeba pamiętać też, że np. wodorotlenek magnezowy ma działanie przeczyszczające, a sole glinu nie powinny być stosowane u osób z chorymi nerkami.

            Niektóre środki alkalizujące zawierają w swoim składzie również alginiany - czyli polisacharydy uzyskiwane z różnych gatunków alg morskich. Alginiany występują w postaci włókien, które w reakcji z kwaśnym środowiskiem żołądka, szybko ulegają żelifikacji. Powstały żel tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka. Ponadto pęcherzyki dwutlenku węgla, które powstają w wyniku reakcji z kwasem solnym zostają uwięzione w żelu alginianowym. Przekształca się on w piankę unoszącą się na powierzchni płynnej treści żołądkowej i tworzy barierę, która utrudnia powstawanie fali wstecznej (refluksowej) do przełyku, zmniejszając liczbę epizodów refluksu. 

           Aby uzyskać właściwy efekt działania preparatów alkalizujących trzeba pamiętać o podstawowych warunkach: 

  • należy stosować te produkty we właściwym czasie, czyli po posiłkach głównych
  • podawać je w określonej w ulotce produktowej dawce 

      Jeśli spełnimy te warunki możemy liczyć na szybkie ustąpienie dolegliwości, co powoduje poprawę komfortu oraz samopoczucia u pacjentów. 

 

Źródła:

Jan Stasiewicz „Podstawy patogenetyczne leczenia chorób układu pokarmowego” Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 1993 
 

Witold Orłowski „Nauka o chorobach wewnętrznych”Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1989 

 AUTOR: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

Szybka ulga od zgagi!
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.