Strona główna >
O zgadze i niestrawności
Przełyk jest długim przewodem, łączącym gardło z żołądkiem, służącym do transportu wstępnie rozdrobnionego pokarmu. W jego anatomii kluczową rolę odgrywają mięśnie oraz nerwy, które umożliwiają przesuwanie pożywienia w dół oraz zabezpieczają przed cofaniem się kwaśnych treści z żołądka.
czytaj więcejAlginian sodu to substancja, która może być nie tylko skutecznie wykorzystana w zmniejszaniu dolegliwości związanych z refluksem żołądkowo-przełykowym, zgagi czy nadkwaśności, ale także w celu ochrony żołądka. Czy alginiany mogą być bezpiecznie używane przez wszystkich oraz czy rzeczywiście są tak skuteczne?
czytaj więcejDomowe sposoby na zgagę potrafią rozprawić się z charakterystycznym uczuciem pieczenia w przełyku. Niekiedy jednak efekt ich działania bywa jednak krótkotrwały. Sprawdź, jakie domowe metody uchodzą za skuteczne, a także w jakich sytuacjach warto sięgnąć po środki farmaceutyczne.
czytaj więcejPierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcejZgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcejNiemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcejChoroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcejJuż w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).
czytaj więcej